donderdag 27 januari 2011

Boodschappen

Wie houdt er nou van boodschappen doen ? Ik niet...
(Shoppen of winkelen is iets anders, da's meestal wel leuk omdat het voor de fun is).
Ik doe sinds jaar en dag op zaterdag de weekboodschappen. Het is druk en dat weet ik, maar ik kan er niet aan wennen om bv op de donderdag of vrijdag de boodschappen te doen. Het zal ook deze keer wel een en al ergernis worden. Ik neem je mee op mijn rondje supermarkt op de zaterdag.

De dagverse produkten.
Ik begin met het meenemen van drie soorten lasagne voor in de vriezer. Verder heb ik hier eigenlijk niets nodig.

De groenteafdeling.
Sla moet ik hebben en witlof, gesneden andijvie, helaas, die is op en de wagen met de nieuwe voorraad komt pas vanmiddag rond 4 uur mevrouw, zegt de vriendelijke jongeling aan wie ik vraag of er nog is... balen dus... dan maar iets anders zoeken. Ah, sperciebonen dan maar, wegen die handel en in de kar. Zo, de groenten hebben we gehad. Nog wat aanvullingen: champignons, tomaten, komkommer, bananen en een citroen voor de sla-dressing. (Ja, die maak ik zelf en komt zeker niet uit een flesje). En als laatste, ik zou ze bijna vergeten: aardappelen.

De vleesafdeling.
Ik kies dit keer voor zweedse balletjes, lekker bij de sperciebonen, voor bij de witlof verzin ik een voorgebraden kipschnitzel en voor bij de sla hou ik het op kippenboutjes. Ik besluit om soep te maken dus neem ik een mergpijp, balletjes en soepvlees mee. Om de voorraad wat aan te vullen in de vriezer neem ik, na veel geworstel om erbij te kunnen, speklapjes en kipnuggets mee. Dat is gedaan, weer een streep op het lijstje.

De delicatessenafdeling.
Al starende naar al die soorten beleg, probeer ik te verzinnen waar ik de komende week trek in heb. Uiteraard yorkham, leverkaas en deze keer maar weer eens gekookte gelderse worst. Zal ik ook nog cornedbeaf nemen of wordt het toch tongenworst. Ik kies voor de cornedbeaf, lekker op een wit broodje. Na wat ellenbogengeworstel ligt het allemaal in mijn karretje.
Nu nog de kaas, voor de mannen met name, jong belegen, voorverpakt in plakken. Oh, ik wil voor mezelf ook wel kaas, dus naar het koelvak aan de muur, daar ligt mijn favoriete soort: cheddar cheese. Heerlijk op een bruine bol met yorkham en dan even in de magno 10/10, (10 sec op de ene kant en 10 sec op de andere kant) plakje komkommer erop met een heel klein beetje kerriepoeder, zalig...

De broodafdeling.
Ik kijk op mijn lijstje wat ik hebben moet. Een wit en een bruinbrood. En ik neem voor de zondag croissants mee. En voor bij de soep witte bollen, lekker om te dippen. Toch ook maar een zak bruine bollen, die vind Bas lekker met ham en kaas.

De zuivelafdeling.
Ik heb nodig melk, boter en toetje. Oeps, daar is het druk... ik worstel me wederom door de twijfelende laag mensen heen die niet weten of ze nou een toetje met vet zullen nemen of toch maar niet. Of dat ze vivit nemen of zo'n ander product wat goed is voor de darmen. Ik reik erlangs heen en pak een pak vla: vanilleroomvla, maling aan al die magere, vetvrije produkten, ik heb een kind in de groei. Ik vang wat blikken op van een enigszins gezette dame (nou ja, dame) die in haar hand een magere kwark heeft. Zie ik nou iets van spijt in haar ogen? Ze zet de kwark terug en pakt vlug een pak vanillevla en zet hem in haar karretje en gaat ervandoor.

De diepvriesafdeling.
De patat was op. Een zak gewone frieten en een zak Oma's Smulfrieten in de kar. Kroketten en frikandellen waren nog voorradig dus die hoeven deze week niet. We frituren één keer in de week, niet vaker. Meestal is dat voor de zaterdag, zondag of woensdag. Dan heb ik makkelijke dagen wat koken betreft. Vaak maak ik dan een pasta, of de heren eten pizza (daar houd ik niet zo van en eet ik iets van soep of ragout met brood). Waren er nog pizza's op voorraad? Ik dacht het niet, dus de vrieskast in en twee pizza's eruit en in de kar. Salami voor Bas en tonijn voor Marco. Zo, dat is geregeld.

En nu gaan we de rest van de supermarkt door:
frisdrank, chips, koekjes, koffie, thee, suiker, koffiemelk, eieren, koek voor mee naar school, deodorant, tandpasta, hondenvoer, kattenvoer, macaroni, tagliatelli met bijbehorende saus, waspoeder, wasverzachter (als het ene op is, is het andere ook op), vaatwassertabletten, terug naar de sauzenafdeling, ik moet nog mayo hebben en die ligt daar. Heb ik nu alles? Ik kijk mijn lijstje na en zie dat ik alles heb. Euh, bijna alles, er schiet me tebinnen dat er nog maar twee rollen toiletpapier zijn, dus een groot pak toiletpapier in de kar en ook maar meteen een groot pak keukenrollen erin. Ik ga in mijn hoofd na hoe het met de shampo en doucheschuimpjes zit, volgens mij zijn die nog voorradig. Niet nodig dit keer.

Ik vraag me toch bij elk vak waar ik moet zijn, wat al die mensen er doen. Hebben zij dan ook toevallig net die tandpasta nodig die ik ook moet hebben? Of eten ze dan net hetzelfde deze week als ik wil eten?
En dan die irritante kletskousen die hun karretjes altijd midden in een pad laten staan en 5 meter verderop staan te kleppen. Waag het niet om zo'n karretje opzij te zetten want dan komen ze op hoge poten aanstormen met een blik in hun ogen van: dat is mijn kar! Handen af! Alsof ik van plan ben om die karretjes te plunderen. Pfff....

Ken je die mensen die hun karretje vast in de rij zetten bij een kassa en dan hun boodschappen gaan doen onder het mom: sorry, maar ik ben vergeten rijst te pakken... en dan terug komen met armen vol andere zaken dan rijst... zo enorm irritant. Ik schuif zo'n kar steevast opzij als ze aan de beurt zijn om de boodschappen op de band te zetten en ze zijn nog niet terug. 't Levert best commentaar op en da's dan pech, ik ga niet staan wachten tot zo'n hotemetoot terugkomt en vervolgens weer wegrent voor een volgende lading 'vergeten boodschappen'.

Na het laden op de band en het lossen in de tassen, betaald te hebben, loop ik met een overvolle kar terug naar de auto, blij dat het er voor deze week weer opzit.

Boodschap ze !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten